Porta (szállásfoglalás): +36-62-452-354
Titkárság, iroda: +36-62-452-355
6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 74. Megtekintés térképen

KÁROLYI MIHÁLY KOLLÉGIUM

Az ország egyik legnagyobb kollégiuma Szegeden található, ez a Károlyi Mihály Kollégium, mely a Szegedi Tudományegyetem kezelésében működik több, mint 800 férőhellyel. A két épület – egy három- és egy tízemeletes – együttese a legnagyobb forgalmat lebonyolító sugárút mellett épült. Könnyen megközelíthető az 1-es és 2-es villamossal, melyek érintik a városközpontot, az autóbusz-, valamint a két vasúti pályaudvart. Tömegközlekedéssel a főbb oktatási épületekhez max. 15 perc alatt eljuthatunk. A „Szeged Plaza” 200 m-re, a TESCO 500 m-re épült a kollégiumtól, kikapcsolódási és bevásárlási lehetőséget kínálva az idelátogatóknak.

A kollégium önkormányzatra épülő irányítási renddel, a kollégiumi igazgató, a kollégiumi tanár és a 12 fős kollégiumi bizottság között létrejött megosztott hatáskörök alapján működik. Tanulmányi időszakban (szeptember-június) az egyetem hat karának (ÁJK, BTK, GTK, JGYPK, TTIK, ZMK) hallgatói lakják. Igény szerint oktatók elszállásolását is meg tudjuk oldani.

A tízemeletes épületben (mely körülbelül 750 fő elhelyezésére alkalmas) emeletenként 26 db kényelmes, mosdóval, internetes kapcsolódási lehetőséggel, beépített szekrénnyel ellátott háromágyas szoba található, a folyosókon női és férfi vizesblokk (tusolók és WC-k), valamint gáztűzhellyel, mikrohullámú sütővel és hűtőkkel felszerelt konyha van. Minden emeleten található egy közösségi szoba, amelyben televízió szolgálja a kikapcsolódást, informálódást. A zavartalan közlekedést két lift segíti. Az alagsorban mosókonyha található, melyben 4 ipari automata mosógép működtethető 24 órán keresztül.

A kisebb épületben a harmadik emelet 18 db négyágyas szobával szolgál a hallgatók hasonló szintű elhelyezésére, mint a tízemeletes épület. Az alatta lévő szinteken vannak berendezve tíz-tizenöt ágyas turista szálláshelyeink is, melyeket országjáró diákok és levelező hallgatók évközi elhelyezésére alakítottunk ki. Szintén ebben az épületben helyezkednek el a vendégszobák, melyek komfortfokozata magasabb, mint a hallgatói szobáké. 12 vendégszoba saját hűtővel, tévével, tusolóval, WC-vel várja az igényesebb elhelyezésre vágyó vendégeket. 6 vendégszoba két-, 6 pedig háromágyas.

A kollégiumot jól felszerelt számítógépterem köti össze a világgal, az internet segítségével. A földszinten könyvtár, az alagsorban pedig konditermek működnek. Az épületegyüttes rendelkezik egy nagy, 300 fő befogadására alkalmas teremmel, melyben a 40m²-es színpad is helyet kapott. Közvetlenül mellette található a kisterem, mely klubhelyiségként üzemel. Szomszédságában mini ABC és menza üzemel.

A kollégium saját újságot – Károgó – állít össze, mely tájékoztatást nyújt a kollégium életéről, aktuális eseményeiről. Az újságot hallgatók készítik. A nagyteremben esténként rendszeresen zumba edzések vannak. A tanulószobákban a hallgatói igényeket figyelembe véve rendezünk előadásokat különböző szakterületeken.

A kollégiumban hagyományos rendezvények is vannak, ilyen pl. a minden év szeptemberében megrendezett gólyatábor, amely az elsős hallgatókat négy nap alatt ismerkedéssel, játékokkal egybekötve vezeti be a kollégiumi életbe. A „Kollégiumi Pajkosságok” nevű háromnapos vetélkedőn a kollégium emeletei mérhetik össze tudásukat és ügyességüket egymással. A KOPAJ-t minden évben ősszel rendezzük. A kollégium évente kirándulást szervez hallgatóinak, melyen igen szép számmal vesznek részt a lakók. Ilyenkor az ország különböző érdekes részeit keressük fel, pl. Eger, Miskolc, Sopron és környéke…

A SZTE kollégiumaival jó munkakapcsolatot alakítottunk ki, mely nagyban segíti a Kollégiumi Tanács működését. A kollégiumi felvétel egy tanévre szól, minden évben meg kell ismételni a Kollégiumi Tanács által meghatározott módon.

Igen kevés intézmény rendelkezik az országban hasonlóan szerencsés adottságokkal, amelyek következtében sok hallgató kulturált, szinte minden igényt kielégítő elhelyezését tudjuk megoldani az év minden napján.